Kategoriler
Genel Teknoloji

Önümüzdeki 10 Yıl İçerisinde Gerçekleşmesi Planlanan 14 Uzay Görevi

Gelecek uzay araştırmaları ve roket bilimi için oldukça önem teşkil eden uzay görevleri, hız kesmeden araştırmaya ve bilime değer veren ülkeler adına devam ediyor. Bu uzay görevleri, 2019 yılından itibaren uzay araştırma kurumları tarafından duyurulmuş durumda.

Önümüzdeki 10 Yıl İçerisinde Gerçekleşmesi Planlanan 14 Uzay Görevi

NASA MARS 2020 

NASA tarafından Mars’ın Jezero Kraterine gönderilmesi planlanan uzay aracı, 2020 yılının Temmuz ayında Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatılacak. 18 Şubat 2021’de ise Jezero kraterine iniş gerçekleştirilecek.
Görev, Mars’ta geçmişte yaşanabilir şartların olup olmadığını, biyolojik izleri ve geçmiş mikrobik yaşamı araştırmak. Araç, 2020’de Atlas V-541 üzerinde fırlatılmak için planlandı ve görevi Jet Propulsion Laboratory yönetecek. NASA Bilim Ekibi, aracın dünyaya geri getirilmek üzere 31 tane taş ve yüzey örneği almasını önerdi. 2015’te bu konsept çok daha fazla örnek alınacak şekilde geliştirildi.

ExoMars 2020

ExoMars, Avrupa Uzay Ajansı ve Rus uzay ajansı Roscosmos tarafından hazırlanan bir astrobiyoloji programıdır. 2016 yılında başlatılan ancak 2017 yılında Mars’a ulaşıp, iniş sırasında gezegene çakılan ExoMars uzay aracının tekrar edilecek olan uzay görevidir. Kızıl gezegenin ölümcül radyasyonundan korunmak adına yüzeyin altında oluşması mümkün yaşam belirtilerini aramak için gönderilecek olan Kazachok uzay aracı, iki metre uzunluğunda sonda ve bir adet laboratuvara sahip olacak. NASA’ nın Mars’a yolladığı Curiosity uzay aracı yüzeyi yalnızca 5 cm kadar delebilecek. Eğer başarılı olursa ExoMars görevi, ESA ve Rusya için bir ilk olacak. Görev başlangıç tarihi; Temmuz 2020. Mars’a iniş tarihi; Mart 2021

Roscosmos ve Space Adventures Ortaklığında Yörüngesel Uzay Turizmi 

Rus Uzay Ajansı (Roscosmos) ve Amerikalı Space Adventures şirketi ortaklık sağladığını duyurarak, yörüngesel uzay uçuşları gerçekleştireceklerini bildirdi. Uzay turizmini başlatmak adına yapılan bu ortaklık “Soyuz” roketiyle 2021 yılının sonlarına doğru hayata geçmesi planlanmış. İlk etapta; iki yolcu, Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek.

James Webb Uzay Teleskobu

The James Webb Uzay Teleskobu (JWUT) eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun kısmen ardılı olacak şekilde planlanan bir kızılötesi uzay teleskopudur. JWUT tam anlamıyla bir ardıl olarak görev yapmayacak çünkü Hubble’ın gözlemleyebildiği bütün ışık dalga boylarına duyarlı olmayacak. Esas bilimsel hedefi evrende yer alan daha uzaktaki cisimleri; diğer temel cihazlar veya Hubble’ın görmediği cisimleri gözlemlemek olacak. Tek bir aynası 18 parçadan oluşan ve çapı 6.5 metre olan devasal bir ayna görünümüne sahip. 10 milyar dolar maliyetle 15 ülkenin katkılarıyla yapılan JWUT, Dünya’dan 1.5 milyon km uzak yörüngeye gönderilerek Hubble’ın ötesini gözlemleyecek.  Kurulumu tamamlanan James Webb Uzay Teleskobu, 30 Mart 2021 tarihinde ESA’ya ait Ariane 5 roketiyle fırlatılacak.

Hindistan Uzay Ajansı (ISRO)’nun Uzay Görevleri

Hindistan Uzay Ajansı, en son Chandrayaan-2 görevi kapsamında Ay’ın güney kutbuna uzay aracı fırlatmış ve Vikram uzay aracının Ay’a inişine 2.1 km kala Dünya ile iletişimi kesilmişti. Bu tecrübenin ardından yılmayan ve uzay macerasını sürdüren ISRO, 2021’de Güneş’e 2022’de Mars’a 2023’de Venüs’e 2024’de Ay’a gitmeyi planlıyor. Ayrıca 2021-2022 yılları arasında, ilk astronot grubunu bir hafta süreyle uzaya göndermeyi planlıyor. Ekipten birinin kadın olacağı belirtilen grup, Gaganyaan uzay aracıyla gönderilecek.

SpaceX’in Mars ve Ay Görevleri

2017 yılında gerçekleşen Uluslararası Uzay Kongresi‘nde SpaceX‘in kurucusu ve CEO’su Elon Musk tarafından Mars’a seyahat planının detaylandırılmış yeni aşamasını ve kıtalararası yolculuk sistemini açıklamıştı. ITS olarak adlandırılan “Interplanetary Transport System” yapının Mars’a geçmenin ötesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yük almak hatta Ay görevleri ve Ay’a üs kurmak için kullanılabileceğini belirten Musk, Mars’a 2022 yılında düzenleyeceği insansız görevle, gezegende üs kurulabilme ihtimallerini araştıracağını duyurmuştu. Son olarak 29 Eylül 2019 tarihinde düzenlediği basın toplantısında; Starship MK1 uzay aracı tanıtıldı. 2-3 ay içerisinde 20 KM uçuş ve iniş testinin gerçekleştireceği duyuruldu. 100 yolcu kapasiteli Starship uzay aracının Mars ve Ay’a 150 ton kargo taşıyabileceği ve yörüngede yakıt ikmali yapabileceği bildirildi. Öte yandan geçtiğimiz ay test edilen Starhopper prototipindeki “RAPTOR” motoruna dair veriler paylaşıldı.

SpaceX’in Ay’ın Yörüngesine Göndereceği Uzay Turisti: Yusaku Maezawa

SpaceX’in uzay yolculuğu için tasarladığı en yeni roketi Starship ile 2023 yılında Ay’ın yörüngesine gönderilmesi planlanan bu yolculukta Japonya’nın en büyük en büyük online giyim perakendecisi Yusaku Maezawa yer alacak.

Çin’in 2022 Yılında Kuracağı 3. Uzay İstasyonu

Çin, Tiangong-1 ve Tiangong-2’yi, uzayda kalıcı bir istasyon kurmak için çok önemli bir adım olarak görüyor. Uluslararası Uzay İstasyonu programına dâhil olmayan Çin, uzun bir süredir kendi uzay istasyonuna sahip olmak için uğraş veriyor. Çin, kalıcı uzay istasyonu Tiangong-3’ü 2022-2024 yılları arasında yörüngesine yerleştirmeyi planlıyor. Tiangong-3’ün modüler bir yapıya sahip olacağı ve ekstra parçaların eklenebileceği Çinli uzmanlar tarafından açıklandı. Çin’in geliştirdiği, Hubble’dan 300 kat daha güçlü olacağı iddia edilen bir uzay teleskobu, Tiangong-3’e kenetlenebilecek. Uzay istasyonu ayrıca 3 farklı astronota tam 1 yıl boyunca ev sahipliği yapabilecek. Daha sonraki tarihlerde gerçekleşecek astronot görevinin ardından ülkenin Mars’a uzay araçları göndermesi planlanıyor.

ESA Astreoit Görevleri

Avrupa Uzay Ajansı’nın keşif aracı Hera, Didymos adlı asteroit sistemini inceleyecek. Bu görev öncesinde NASA, Didymos’un hemen yakınındaki Didymoon’u vurarak yörüngeleri kaydıracak. Görev başarıyla tamamlanırsa Didymos, şimdiye kadar ziyaret edilmiş en küçük gök cismi olacak. ESA’nın AIDA (The Asteroid Impact and Deflection Assessment) görevleri kapsamında gerçekleştireceği Hera görevi, 2023 Ekim ayında, Çift astreoit yönlendirme testi ise 2021 Temmuz ayında gerçekleşecek.
ESA, risk teşkil eden asteroitleri gezegenimize yaklaşmadan önce tespit etmek için bir yöntem geliştirmek istiyor. Uzay Ajansı’nın bu kapsamda ikili asteroit sistemine düzenleyeceği Hera Görevi, insanlık tarihinde bir ilk olacak.

JAXA Mars Uyduları Keşif Görevi

Japon Uzay Ajansı (JAXA), Martian Moons Exploration görevi kapsamında 2024 yılında gönderilecek olan uzay sondası, 2025 yılının Mart ayında Kızıl Gezegen’in yörüngesine girecek ve Mars’ın en büyük uydusu olan Phobos’dan örnekler toplayacak. Beş yıl sonra Dünya’ya dönmesi planlanan uzay aracının sağlayacağı bilgiler neticesinde, Mars Uydularının birer asteroit mi olduğu yoksa gezegen çarpışmaları neticesinde mi oluştuğu açıklanmaya çalışılacak.

ESO – Çok Büyük Teleskop Projesi

Hükûmetlerarası bir astronomi araştırma organizasyonu olan Avrupa Güney Rasathanesi, resmî adıyla Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu’nun Şili’de inşa ettiği “Çok Büyük Teleskop” projesi (The Extremely Large Telescope-ETL) tamamlandığında, en güçlü teleskoplardan 13 kat daha fazla ışık yakalayabilecek ve böylece çok daha detaylı fotoğraflar elde edilecek. Teleskobun 2025 yılında tamamlanması planlandı.

Ay Geçidi – Deep Space Gateway

NASA ve diğer uluslararası ortakları, Ay’ın çevresinde dolaşacak bir istasyon inşa ediyor. 2020’den itibaren hız kazanacak projenin ilk büyük adımı 2025’te atılacak ve Ay yörüngesine istasyon gönderilecek. Bu istasyon içerisinde aynı anda 4 astronot görev yapabilecek. Tıpkı UUİ’de olduğu gibi, bu istasyonda da araştırmalar yapılacak, derin uzay uzun süreler boyunca gözlemlenecek.

NASA – Psyche

Güneş Sistemi’ndeki en büyük 10 asteroitten birisi olan Psyche, Ağustos, 2022’de Dünya’dan gönderilecek bir araçla ziyaret edilecek. Aracın yolculuğu 4 yıl sürecek. 226 kilometrelik çağı olan dev cisim, büyük bir asteroit kuşağının parçası. Psyche’a gidilme nedeni; yeni oluşmakta olan ve normal bir gezegenden küçük olan gezegen çekirdeği olabileceği tezini araştırmak.

JUICE – JUpiter ICy Explorer

ESA’nın uzay aracı, Jüpiter’in üç uydusunu birden inceleyecek. ESA tarafından düzenlenecek Juice uzay görevi, 2022’de başlayacak. 2029’da Jüpiter’e varacak olan uzay aracı, dev bir gaz olan Jüpiter gezegenini ve en büyük uydularından Ganymede, Callisto ve Europa’nın üçünü ayrıntılı olarak gözlemlemek için en az üç yıl harcayacak.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s